opslag chemicaliën – MSD Oss

MSD had een nieuw depot nodig voor opslag van chemicaliën bij haar productielocatie Moleneind. Dit ligt in het centrum van Oss direct tegenover het treinstation. Doordat het depot een oud karakteristiek bakstenen kantoorpand verving lag de discussie met de gemeente gevoelig. Om die discussie ten aanzien van stedenbouwkundige plaatsing en architectonische verschijning te faciliteren zijn een aantal verschillende ontwerpen gemaakt.

Het afvaldepot bestaat uit twee compartimenten voor tussenopslag van chemische stoffen. Het depot meet 20 bij 20 m en is ruim 6 m hoog opdat pallets in 2 lagen in stellingen kunnen worden opgeslagen. Overslag naar vrachtwagens vind overdekt plaats onder een grote en hoge luifel.

De gasbetongevels zijn afgewerkt met donker metselwerk en worden bovenlangs verbonden met de kopgevel aan expeditiezijde door een lang balkachtig element opgebouwd uit prefab betonnen onderdelen.

Aan straatzijde is een portaalconstructie geplaatst tegen een blinde stucwerkgevel. Het betonnen portaal is ingevuld met verticale lamellen. Indirect licht straalt ‘s avonds vanachter deze lamellen de dichte gevel aan.

Op een paar plekken heeft het gebouw blauwe accenten die de uitstraling van het metselwerk aanvullen: blauw stucwerk, een blauw plafond en een blauwe opstand achter de lichtdoorlatende panelen.

ontwerp en consultancy namens Tebodin te Eindhoven