Whillis Whitfield, bedenker van het cleanroom-principe, is overleden

2012/11/12

Willis Whitfield, de uitvinder van het cleanroom-principe, is overleden. In 1960 ontwikkelde hij, als werknemer van Sandia National Laboratories in New Mexico, een oplossing voor de toenmalige problemen met deeltjes en onvoorspelbare luchtstromen. Door toepassing van een constante luchtstroom van sterk gefilterde lucht werden nieuwe mogelijkheden binnen bereik gebracht en dit leidde tot een hausse aan cleanroom-bouw wereldwijd.
Reden om nog eens iconische foto’s uit de oude doos te bekijken.
De stroom van sterk gefilterde lucht komt via de wand over het proefstuk en wordt via de vloer afgezogen. Omdat Whitfield in dit totaal aan de stroomafwaartszijde van het experiment draagt zijn kleding niet bij aan de vervuiling.